کابل برق
کابل برق به مجموعه ای متشکل از یک یا چند سیم که در کنار هم و یا به صورت بهم تابیده شده قرار گرفته اند و لایه یا لایه های محافظ آن ها را احاطه کرده اند، کابل گفته می شود. این لایه های محافظ انواع مختلفی دارند که با توجه به ساختار و نوع کاربرد کابل انتخاب می شوند از جمله این لایه های حفاظتی می توان به شیلد، آرمور، غلاف، اسکرین و ... اشاره کرد.
غلاف به لایه یا لایههایی بر روی کابل گفته میشود که از نفوذ رطوبت به داخل کابل جلوگیری می کنند و از عایق کابل در برابر انواع نیروهای مکانیکی حفاظت می کنند.
کابل برق با توجه به کاربردهای مختلف انواع مختلفی دارد که شامل کابل برق صنعتی (سه فاز) و کابل برق فشار ضعیف ( تکفاز) می باشد. این دو دسته کابل نیز به انواع مختلفی تقسیم می شوند که از جمله آن ها می توان کابل کنترل، کابل مخابراتی، کابل آرموردار، کابل افشان، کابل شیلددار، کابل خودنگهدار، کابل کواکسیال و ... را نام برد.
انواع کابل از نظر نوع هادی
کابل مفتولی
کابل مفتولی یا کابل خشک، کابلی است که از یک یا چند سیم مفتولی تشکیل شده است. کابل خشک همانطور که از نامش پیداست کمترین انعطاف پذیری را دارد. اما هدایت الکتریکی را به خوبی انجام می دهد. کابل های مفتولی نسبت به کابل های افشان مقاومت بیشتری در برابر ساییدگی و خوردگی دارند.
از کابل مفتولی می توان جهت نصب ثابت در خارج و یا داخل ساختمان ها، در صنعت، کابل کشی در زیر زمین و ... استفاده کرد.
مزایای کابل های مفتولی
- در برابر نم و هوای مرطوب مقاوم است و زنگ زدگی پایینی دارد.
- از نظر اقتصادی به صرفه است.
- نسبت به ساییدگی و خوردگی مقاوم است و عمر مفید بالایی دارد.
کابل افشان
کابل افشان به کابلی گفته می شود که از یک یا چند سیم افشان تشکیل شده است. کابل های افشان شکننده نیستند و از انعطاف پذیری بسیار خوبی برخوردارند و به همین دلیل عملکرد بهتری نسبت به کابل های مفتولی برای مصارفی مانند تابلوهای فرمان، تجهیزات متحرک، ماشین آلات و ... دارند.