لامپ هالوژنی
همانطور که می دانید، امروزه افراد بخش زیادی از زمان خود را در محیط هایی با نورهای مصنوعی سپری می کنند، بنابراین طراحی صحیح سیستم روشنایی جهت تامین نور کافی محیط، بسیار حائز اهمیت است. زیرا نورپردازی نامناسب یک محیط منجر به اثرات سوء به صورت خستگی چشم، سر درد، کاهش کارایی، نقص بینایی و ... می شود.
امروزه لامپ ها در انواع مختلفی با ویژگی ها، مشخصات فنی و کاربردهای خاص خود تولید می شوند. بنابراین شناخت درست و اصولی انواع لامپ و چراغ به منظور انتخاب درست و استفاده اصولی بسیار تاثیر گذار است. رایج ترین انواع لامپ به طور کلی در دسته بندی های لامپ ال ای دی، لامپ رشته ای و هالوژنی، لامپ فلورسنت و کم مصرف، لامپ HID و لامپ تخصصی قرار می گیرند. که در این مطلب آموزشی قصد داریم بطور مفصل به توضیحاتی پیرامون لامپ هالوژنی بپردازیم.
لامپ هالوژن چیست
لامپ هالوژنی در واقع یکی از انواع لامپ رشته ای می باشد که در آن گازهای فشرده و خنثی و مقدار اندکی از عناصر هالوژن مانند ید و برم وجود دارد. لامپ هالوژنی دارای رشته تنگستن می باشد که با عبور جریان برق از آن، این رشته تنگستنی داغ می شود و نور تولید می کند. در لامپ هالوژنی چرخه ای وجود دارد که سبب تهنشین شدن مجدد تنگستن بخار شده بر روی رشته میشود. همین چرخه در لامپ موجب افزایش عمر لامپ هالوژنی نسبت به لامپ های رشته ای و امکان بالا بردن دمای رشته بدون کاهش یافتن عمر لامپ و در نتیجه افزایش بهره وری این لامپ شده است. لامپ هالوژنی با نام های هالوژن سقفی و چراغ هالوژن نیز در میان مردم شناخته می شوند.
امروزه نوع پیشرفته تری از لامپ تولید می شود که تنها به دلیل شباهت ظاهری با لامپ هالوژنی، با نام لامپ هالوژنی در میان عموم مردم شناخته می شود اما دارای منبع نور ال ای دی، SMD و یا COB می باشد.
-
لامپ هالوژن ال ای دی (LED)
- لامپ هالوژن ال ای دی یکی از انواع لامپ با تکنولوژی LED می باشد که فقط با طرح لامپ هالوژنی ساخته شده است و به همین دلیل در بین مردم با این نام شناخته می شود. این لامپ از دیودهای نورافشان تشکیل شده است. هر چه تعداد این دیودهای نور افشان در لامپ هالوژن ال ای دی بیشتر باشد، نور بیشتری تولید میشود.
- لامپ هالوژن ال ای دی در مقایسه با لامپ هالوژنی معمولی بسیار کم مصرف است، دارای نور مناسب و با کیفیتی می باشد و در عین حال همان ظاهر زیبای لامپ های هالوژنی را دارد، به همین دلیل این محصول توانست به سرعت جایگزین لامپ هالوژنی معمولی شود. همچنین لامپ هالوژن ال ای دی، فاقد اشعههای مضری مثل مادون قرمز و فرابنفش می باشد و گرمای کمی تولید میکند.
-
لامپ هالوژن اس ام دی (SMD)
- لامپ هالوژن اس ام دی نیز داستانی مشابه لامپ هالوژن ال ای دی برای نام گذاری دارد و تنها به دلیل شباهت ظاهری با لامپ های هالوژنی با این نام شناخته می شود. برای تولید لامپ هالوژنی اس ام دی از تکنولوژی چیپ های smd (Surface Mount Devices) استفاده شده است. لامپ هالوژنی با این تکنولوژی در واقع از همنشینی چندین چیپ ال ای دی خیلی کوچک بهره گرفته است که دارای بهره نوری بالایی می باشد. ایجاد نور مناسب و با کیفیت، مصرف بسیار کم و تولید گرمای ناچیز از جمله ویژگی های لامپ هالوژن اس ام دی می باشد. لامپ هالوژن اس ام دی دارای شاخص نمود رنگ بیشتر از 80 است به این معنا که رنگ اجسام را به صورت طبیعی و واقعی نشان می دهد.
-
لامپ هالوژن COB
- سی او بی (COB) مخفف chipe on board به معنی چیپ (تراشه) های بر روی برد می باشد. بدین معنا که در ساختمان داخلی لامپ هالوژن COB از چیپ های الکترونیکی چسبیده شده روی یک برد الکترونیکی استفاده می شود که در واقع در این لامپ ها تعداد زیادی دیود روی یک صفحه قرار دارند و به صورت یک مرکز نورانی دیده می شوند. تکنولوژی COB نسبت به smdدارای نور متمرکزتری می باشد. لامپ هالوژن COB دارای طول عمر بالا، مصرف بسیار کم، ظاهر زیبا، نور یکنواخت و بهره نوری بالا می باشد. مناسب بودن قیمت لامپ هالوژن COB با توجه به ویژگی هایی که ذکر شد، موجب تقاضای زیاد بازار برای این محصول شده است.
انواع لامپ هالوژن
انواع لامپ هالوژنی از نظر نوع پایه، رنگ نور، توان، شارنوری، ضریب نمود رنگ و ... بسیار متنوع هستند که هر کدام با توجه به ویژگی های خود، کاربردهای مختلفی دارند.
-
انواع پایه لامپ هالوژنی
- همانطور که می دانید پایه های مختلفی برای لامپها وجود دارد که بصورت کد روی جعبه لامپ نوشته می شود. این کد شامل دو قسمت است : قسمت اول کد معمولا نوع پایه را با استفاده از حروف انگلیسی مشخص میکند. به عنوان مثال پایههای ادیسونی با حرف E شروع میشوند. قسمت دوم کد نیز شامل عددی است که قطر سرپیچ و یا فاصله دو پین از یکدیگر را نشان میدهد.
- پایه لامپ های هالوژنی معمولا از نوع سوزنی هستند. این نوع پایه با حروف G و GU شناسایی میشود. حرف اول G مربوط به این پایهها از Glass یا همان شیشه گرفته شده است. دلیل نامگذاری آنها نیز این است که لامپهای مجهز به این پایه، از شیشه ساخته شده بودند. پایه سری G یک پایه سوزنی ساده است. در پایه سری GU، حرف U بعد از G به معنی داشتن زائدهای است که موجب نگه داشتن لامپ در اتصال میشود. پایه GU در ابتدا برای لامپ هالوژن طراحی شده بود اما امروزه یکی از پرکاربردترین پایه ها برای لامپ های LED می باشد. کد پایه های سوزنی دارای یک عدد می باشد که این عدد نشان دهنده فاصله بین پینهای پایه است و واحد آن میلیمتر است.
-
انواع لامپ هالوژنی از نظر دمای رنگ نور
- دمای رنگ نور یکی از مهم ترین پارامترها در هنگام خرید انواع لامپ از جمله انواع لامپ هالوژنی می باشد. در واقع دمای رنگ عددی است كه بر حسب كلوین بیان میشود و به نوعی بیانكننده رنگ نور خروجی میباشد. در طیف دمای رنگ هر چه اعداد بیشتر می شوند رنگ نور به سمت رنگ نورهای سرد و سفید میرود و هر چه کمتر باشد به سمت رنگ نور آفتابی و گرمتر می رود. لامپ های هالوژنی تنها دارای رنگ نور آفتابی می باشند و دمای رنگ آن ها حدود 2700 تا 3000 کلوین است. در حالیکه انواع لامپ ال ای دی طرح هالوژنی (لامپ هالوژنی ال ای دی) در رنگ های مهتابی، آفتابی و حتی در رنگ های مختلف دیگر تولید می شوند.
- رنگ نورهای پرکاربرد را می توان در سه دسته3000K - Warm White (آفتابی)، 4000K - Neutral White (مهتابی) و 6500K - Day Light (یخی) قرار میگیرند.
-
-
انواع لامپ هالوژنی از نظر ضریب نمود رنگ
- آیا تا کنون متوجه تفاوت رنگ اشیا زیر نور لامپهای مختلف، در مقایسه با آنچه زیر نور خورشید دیده میشود، شده اید؟ این تفاوت به دلیل پارامتری به نام ضریب نمود رنگ می باشد. اگر نور خورشید را به عنوان یک نور ایدهآل و مرجع برای تشخیص دقیق رنگها فرض کنیم، شاخص بازده یا ضریب نمود رنگ عددی است که نشان میدهد به چه میزان رنگ اشیا زیر نور یک لامپ، به رنگ استاندارد آنها (یعنی زیر نور خورشید) نزدیکتر است. ضریب نمود رنگ با CRI نمایش داده می شود و عددی بین 0 تا 100 می باشد. هر چه این عدد بالاتر باشد نمود رنگ واقعیتر است. به همین دلیل برای روشنایی محیط هایی كه نمایش واقعی رنگ اهمیت زیادی دارد، از قبیل نساجی، اتاق رنگ صنایع خودرو سازی، اتاق گریم و آرایش و ... از لامپ هایی با ضریب نمود رنگ بالا استفاده می شود. در جدول زیر ضریب نمود رنگ لامپ های مختلف را مشاهده می کنید:
فریم هالوژن چیست
امروزه یکی از پرکاربردترین و درواقع پرطرفدارترین انواع لامپ در طراحی دکوراسیون منازل، ادارات، اماکن مدرن و ... لامپ هالوژن سقفی می باشد. به منظور نصب لامپ هالوژن سقفی از انواع فریم لامپ هالوژن سقفی استفاده می شود. استفاده از فریم هالوژن باعث جذاب تر به نظر رسیدن لامپ هالوژن می شود و زیبایی مکانی که در آن به کار می رود را دو چندان می کند.
- انواع فریم هالوژن سقفی
- فریم هالوژن سقفی در انواع رنگ بندی، سایز و اشکال و طرح های مختلف تولید می شود و به افراد اجازه میدهد متناسب با سلیقه ی خود و محیط مورد نظر از آنها برای طراحی دکوراسیون استفاده کنند.
-
-
انواع فریم هالوژن از نظر نوع نصب
- فریم لامپ هالوژن سقفی در انواع توکار و روکار تولید می شود. از فریم هالوژن سقفی توکار برای نصب در سقفهای کاذب و کناف استفاده می شود. ساختمان فریم هالوژن سقفی توکار به گونه ای است که لامپ هالوژنی درون آن قرار می گیرد و محکم می شود سپس قاب با کمک دو فنری که در پشت خود دارد درون محل برشی که برایش در نظر گرفته شده است نصب می شود.
- حال اگر محیط مورد نظر برای نصب لامپ هالوژنی، دیوار یا سقف های گچی باشد می توانید از انواع چراغ هالوژنی روکار استفاده کنید. این چراغ ها معمولا با پیچ و رول پلاک براحتی بر روی سطح دیوار یا سقف نصب می شوند.
-
-
-
انواع فریم هالوژن سقفی از نظر جنس
- فریم هالوژن سقفی از نظر جنس در انواع استیل، کریستال، آلومینیوم و دایکست تولید می شود.
که در این میان فریم لامپ هالوژن سقفی آلومینیوم و دایکاست از بهترین ها می باشند و در مقابل رطوبت و دما مقاومت زیادی دارند و رنگش تغییر نمی کند، به همین علت طول عمر بیشتری نسبت به بقیه فریم ها دارد و به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. استفاده از فریم هالوژن سقفی آلومینیوم و دایکاست برای مکان هایی که از رطوبت و یا دمای بالایی برخوردار هستند در اولویت می باشد.
-
-
انواع فریم هالوژن سقفی از نظر رنگ
- از جمله مهم ترین دلایل استفاده از لامپ هالوژنی، ایجاد زیبایی در محیط است و به همین منظور انواع فریم هالوژن سقفی در رنگ های مختلف از جمله سفید، نقره ای، طلایی با طرح های بسیار متنوع تولید می شود که می توانید متناسب با دکور خانه و فضای محیطی که می خواهید از آن ها استفاده کنید، مناسب ترین را انتخاب کنید.
کاربرد لامپ هالوژنی سقفی
امروزه لامپ هالوژنی سقفی یکی از پرفروش ترین لامپ های موجود در بازار می باشد. زیرا استفاده از انواع هالوژن سقفی در ساختمان سازی و قسمت های مختلف دکوراسیون خانه ها از جمله سقف بالای تلویزیون، راهرو منزل، سقف های کاذب دکوراتیو، نورپردازی کابینت های آشپزخانه و … به دلیل زیبایی ظاهری، مصرف کم، طول عمر زیاد و سایر ویژگی های لامپ هالوژنی، بسیار مورد توجه طراحان و معماران قرار گرفته است.
همچنین از دیگر موارد کاربرد لامپ هالوژنی سقفی می توان به نورپردازی نمای ساختمان ها، ادارات و سالن های همایش، فروشگاه ها و ... اشاره کرد که به منظور تزیین و زیبایی و یا تامین روشنایی محیط مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای لامپ هالوژنی
یکی از مهم ترین مزایای لامپ هالوژنی کاهش مصرف برق و صرفه جویی در انرژی و کاهش هزینه های برق مصرفی ساختمان می باشد. لامپ هالوژنی با وجود مصرف کم و ابعاد کوچکی که دارد، از نوردهی فوق العاده ای برخوردار است و کیفیت نور بالا و پخش نور یکنواختی دارد. ابعاد کوچک لامپ هالوژنی باعث کاربردهای منحصربهفرد این نوع لامپ شده است.
ضریب نمود رنگ بالا نیز از دیگر ویژگی های انواع لامپ هالوژنی می باشد. زیبایی ظاهری لامپ هالوژنی نیز باعث جلب توجه طراحان و معماران شده است. لامپ هالوژنی از طول عمر بالایی نیز برخوردار است.
نصب انواع لامپ هالوژنی به راحتی انجام می شود و قابل نصب به صورت توکار به همراه فریم های تزئینی زیبا می باشند و همچنین امکان استفاده از چراغ هالوژنی روکار برای دیوارها و یا سقف های گچی وجود دارد.
مناسب بودن قیمت لامپ هالوژنی با وجود سایر ویژگی ها و برتری های لامپ هالوژنی در مقایسه با سایر لامپ ها سبب جایگاه خوب این محصول در بازار شده است.