کابل
در مصارف مختلف گاهی نیاز است که بر روی سیم لایه هایی مثل شیلد، آرمور، اسکرین قرار گیرد یا چند سیم روی هم قرار گیرند (و با فیلر فضای خالی بین آن ها پر شود)، در این حالت به لایه دیگری به نام شیت بیرونی(غلاف بیرونی) یا ژاکت نیاز داریم که روی لایه های ذکر شده و یا چند سیم همبندی شده قرار گیرد، به این ساختار منسجم کابل می گویند. معمولا در سطح فشار متوسط و فشار قوی به هر نوع ساختاری اعم از هادی لخت هوایی یا روکش دار ، کابل گفته می شود.
از نظر میزان ولتاژ جریان الکتریکی عبوری از آنها به دو دسته کابل های فشار ضعیف و کابل های فشار قوی تقسیم می شوند.
کابل های فشار ضعیف
به کابل هایی که جهت انتقال جریان الکتریکی در سطوح ولتاژی پایین ( 300 تا 3000 ولت) مورد استفاده قرار می گیرند کابل های فشار ضعیف می گویند. کابل های فشار ضعیف جهت انتقال الکتریسیته در سیستم های روشنایی و انتقال نیرو محرکه به الکتروموتورها، خطوط توزیع برق و ....مورد استفاده قرار می گیرند.
کابل های فشار ضعیف از نظر نوع هادی انواع مختلفی دارند که از جمله آنها می توان به کابل های نصب ثابت، تک لا، افشان، نیمه افشان کامپکت، نیمه افشار گرد و ... اشاره کرد.
کابل های فشار قوی
به کابل هایی که جهت انتقال جریان الکتریکی در سطوح ولتاژی بالا ( بیش از 30کیلو ولت ) مورد استفاده قرار می گیرند کابل های فشار قوی یا کابل قدرت می گویند. کابل های فشار قوی در انتقال الکتریسیته از نیروگاه ها به شبکه مرکزی و یا شبکه های توزیع اولیه مورد استفاده قرار می گیرند. کابل های فشار قوی به صورت دفندر زمین و یا داخل کانال بکاربرده می شوند.
عوامل اصلی در طبقه بندی کابل ها
- نوع حفاظت الکتریکی
- تعداد رشته ها
- سطح ولتاژ
- نوع هادی و ساختار آن
- نوع عایق و روکش
- نوع حفاظت مکانیکی
- نوع حفاظت الکتریکی
- نوع کاربرد
انواع کابل ها از نظر کاربرد
- کابل کیسه ای
- کابل های تخت
- کابل های کولری
- کابل کواکسیوال
- کابل های مخابراتی و تلفنی
- کابل های خودرویی
- کابل های جوش و هالوژن فری
- و ...
-
کابل کیسه ای
کابل کیسه ای شامل دو یا چند سیم افشان می باشد که با غلاف بیرونی PVC پوشیده شده اند. کابل کیسه ای برای ارتباط وسایل الکتریکی قابل حمل در محل هایی که فشار الکتریکی کمی وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. کابل های کیسه ای جهت سیم کشی روکار، سه راهی، وسایل الکتریکی خانگی و ... مورد استفاده قرار می گیرند.