جعبه تقسیم
جعبه تقسیم برق یکی از تجهیزات پرکاربرد در سیستم کابل کشی می باشد که با نام های جانکشن باکس و باکس تقسیم نیز شناخته می شود. این تجهیز، محفظه ای معمولا مربع یا مستطیل شکل است که برای ایجاد انشعابات الکتریکی در سیستم های برقی ساختمان ها و پروژه های عمرانی به منظور ایجاد محیطی امن و محافظت از اتصالات برقی مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از جعبه تقسیم علاوه بر حفاظت از اتصالات، سبب حفظ زیبایی ظاهری محیط نیز می شود زیرا سیمها و اتصالات برقی در معرض دید قرار نمی گیرند.
جعبه تقسیم ها معمولا بصورت توکار در گچ دیوار، در سقف، یا بتن کار گذاشته میشوند و یا بصورت روکار در قسمت های مختلف ساختمان نصب می شوند.
مزایای استفاده از جعبه تقسیم برق
► استفاده از جعبه تقسیم برق سبب سازمان دهی و نظم دادن به ارتباطات برقی می شود.
► جعبه تقسیم برق وظیفه محافظت از اتصالات در برابر عوامل محیطی نظیر رطوبت، گرد و غبار، دمای بالا و ... را بر عهده دارد.
► جعبه تقسیم برق، از تماس مستقیم افراد با سیمها و اتصالات جلوگیری می کند و سبب ایمنی بیشتر می شود.
► در برخی از واحدهای ساختمانی از جانکشن باکس به منظور طبقهبندی برق استفاده می شود.
► در هنگام آتشسوزی، جعبه تقسیم مانع از افزایش آتشسوزی خواهد شد.
انواع جعبه تقسیم برق
انواع جعبه تقسیم برق یا جانکشن باکس در اشکال و ابعاد و همچنین جنس های مختلفی تولید و عرضه می شوند که هر کدام با توجه به ویژگی هایی که دارند در محیط های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
-
انواع جعبه تقسیم از نظر سایز و شکل
- جعبه تقسیم برق از نظر شکل ظاهری در انواع مستطیلی، مربعی و گرد تولید می شود. که مدل های مستطیلی و مربعی بسیار رایج تر از مدل گرد می باشند البته انتخاب مناسب ترین نوع باکس به شرایط محل نصب بستگی دارد. جعبه تقسیم ها از نظر سایز نیز بسیار متنوع هستند، در سایز های مختلف تعداد ورودی ها نیز متفاوت است که با توجه به تعداد کابل های ورودی و خروجی و حجم اتصالات محل مورد نظر، می توان سایز مناسب را انتخاب کرد.
-
انواع جعبه تقسیم از نظر جنس
- جعبه تقسیم ها علاوه بر تنوع مدل و سایز، از نظر جنس نیز در انواع مختلفی تولید می شوند که جنس و مواد اولیه استفاده شده، نقش مهمی در دوام و مقاومت آنها دارد. به طور کلی آنها در دو نوع جعبه تقسیم فلزی و جعبه تقسیم پلیمری ساخته می شوند.
-
-
جعبه تقسیم فلزی
- جعبه تقسیم فلزی برق در مقایسه با جعبه تقسیم پلاستیکی دارای یک سری ویژگی هایی می باشد که سبب کاربرد آنها در شرایط بخصوصی شده است.
- از جمله این ویژگی ها می توان به مقاومت و استحکام بسیار بیشتر بدنه جعبه تقسیم فلزی اشاره کرد. همچنین جعبه تقسیم فلزی در برابر شعله و حرارت مقاوم بوده و دچار تغییر نمی شود.
-
- البته جعبه تقسیم فلزی برق دارای معایبی نیز می باشد. بالاتر بودن قیمت جعبه تقسیم فلزی برق نسبت به جعبه تقسیم پلاستیکی و یا وزن بیشتر آن از جمله این معایب است. همچنین ممکن است جعبه تقسیم فلزی، در اثر گذشت زمان و تماس با هوا و رطوبت دچار خوردگی شود.
- انواع جعبه تقسیم فلزی برق را می توان به چهار دسته کلی تقسیم کرد:
-
-
جعبه تقسیم چدنی
- جعبه تقسیم های چدنی بسیار مقاوم هستند و انواع IP دار آن با اهداف ضد آب ، ضد آتش و ضد انفجار مورد استفاده قرار میگیرد. جعبه تقسیمچدنی برای استفاده در محیطهای دارای حرارت بالا مناسب است و در مقابل ساییدگی و خورندگی مقاوم است.
-
-
-
-
-
جعبه تقسیم آلومینیومی
- رایج ترین نوع جانکشن باکس که بیشتر در سیم کشی های ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد جعبه تقسیم آلومینیومی است. جعبه تقسیم آلومینیومی در ابعاد گوناگون و حفاظت های متفاوت اعم از ضد آب و ضد گرد و غبار و ضد نم و رطوبت تولید می شود. جعبه تقسیم آلومینیومی به دلیل جنس بدنه، ویژگی های حرارتی و مکانیکی ویژه ای دارد و در برابر خوردگی از مقاومت خوبی برخوردار است. از این نوع محصول برای دوربین های مدار بسته، جایگاه های سوخت و … استفاده می شود.
-
-
-
جعبه تقسیم استیل
- قیمت جعبه تقسیم استیل در مقایسه با سایر جعبه تقسیم های فلزی ارزان تر است. جعبه تقسیم استیل نسبت به آلومینیومی و فولادی از مقاومت کمتری در برابر خوردگی برخوردار است و وزن زیادی دارد.
-
-
-
جعبه تقسیم فولادی
- جعبه تقسیم فولادی از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و سایر عوامل آسیبزا برخوردار است اما وزن زیاد آن در مقایسه با سایر جعبه تقسیم های فلزی، عیب بزرگی محسوب می شود. قیمت جعبه تقسیم فولادی نیز در مقایسه با استیل و آلومینیومی بیشتر است.
-
-
جعبه تقسیم پلاستیکی
- یکی از رایج ترین نوع جعبه تقسیم ها، جعبه تقسیم پلاستیکی می باشد که به دلیل ویژگی هایی از قبیل عایق در برابر الکتریسیته، مقاومت شیمیایی، وزن بسیار کم، نصب آسان، پایین بودن قیمت جعبه تقسیم پلاستیکی و ... از طرفداران زیادی برخوردار است. در این بخش با انواع جعبه تقسیم پلاستیکی آشنا می شوید:
-
-
جعبه تقسیم PVC
- جعبه تقسیم PVC (پلی وینیل کلراید) یکی از انواع جعبه تقسیم پلاستیکی می باشد که دارای ویژگی هایی از قبیل وزن بسیار کم و همچنین مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی می باشد.
- قیمت جعبه تقسیم های PVC نسبت به قیمت جعبه تقسیم های دیگر موجود در بازار کمتر است.
- این محصول نارسانا می باشد و نارسانا بودن آن سبب می شود، در صورت برخورد سیمهای آزاد با بدنه جعبه اختلالی در سیستم برق کشی ایجاد نشود.
-
- از جمله معایب جعبه تقسیم های PVC می توان به مقاومت کم آنها در برابر حرارت اشاره کرد. همچنین این نوع باکس در برابر اشعه ماوراء بنفش پایداری کمتری دارد و در دماهای پایین شکننده می باشد.
-
-
-
جعبه تقسیم ABS
- نوع دیگری از جعبه تقسیم پلاستیکی از جنس ABS ساخته می شود. ABS یک نوع پلاستیک سخت و محکم است که در مقایسه با PVC در برابر ضربه مقاوم تر است و همچنین از مقاومت خوبی در برابر دماهای خیلی پایین یا بالا برخوردار است. با وجود اینکه قیمت جعبه تقسیم ABS نسبت به جعبه تقسیم PVC بالاتر است، اما با توجه به ویژگی هایش، مصارف خاص خود را دارد.
-
-
-
-
-
جعبه تقسیم فایبرگلس
- جعبه تقسیم فایبرگلس نیز از دیگر انواع جعبه تقسیم پلاستیکی می باشد که این جنس در واقع یک نوع پلاستیک تقویت شده با شیشه است. از جمله ویژگی های این محصول می توان به امکان استفاده از آن در طیف وسیعی از دما اشاره کرد. این نوع باکس به دلیل مقاومت خوبی که در برابر مواد شیمیایی دارد برای محیط هایی با این شرایط بسیار مناسب می باشد.
- جعبه تقسیم فایبرگلس وزن بسیار کمی دارد و قیمت آن نیز در مقایسه با نوع فلزی بسیار پایین تر است.
- در نهایت می توان گفت، جعبه تقسیم های ساخته شده از جنس های مختلف هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند که بهتر است براساس شرایط محیط مورد نظر انتخاب شوند.
-
انواع جعبه تقسیم از نظر نوع نصب
- جعبه تقسیم ها از نظر نوع نصب در انواع جعبه تقسیم روکار و جعبه تقسیم توکار تولید می شوند. در هنگام خرید باید توجه کنید که چه نوعی باکسی برای محل مورد نظر شما، مناسب است.
-
-
جعبه تقسیم روکار برق
- انواع جعبه تقسیم روکار برق همانطور که از اسمشان پیداست به منظور نصب بصورت روکار بر روی دیوارها، سقف ها، و ... طراحی و ساخته شده اند. رایج ترین نوع جعبه تقسیم برق روکار از جنس پلاستیک می باشد که در انواع گرومت دار و یا باکس ساده (دیواره بدون سوراخ) ساخته می شوند.
-
- در جانکشن باکس های ساده که بر روی بدنه آنها سوراخ هایی به منظور ورود و خروج کابل تعبیه نشده است، می توان سوراخ های مورد نیاز را در اندازه و مکان دلخواه ایجاد کرد. در نوع گرومت دار برای ورود و خروج سیم و کابل ها مکان هایی تعبیه شده است که تعداد و محل قرارگیری آنها برای جعبه تقسیم های مختلف، متفاوت می باشد.
-
-
-
جعبه تقسیم توکار
- جعبه تقسیم توکار نیز همانطور که از نامش پیداست، بصورت توکار در داخل دیوار یا زمین نصب می شود. جعبه تقسیم توکار در انواع و اقسام ابعاد و شکل ها از جنس های پلاستیکی و یا فلزی ساخته می شود و باید با توجه به شرایط محیطی مورد نظر مناسب ترین نوع باکس تقسیم برق انتخاب شود.
درجه حفاظت جعبه تقسیم برق
درجه حفاظت جعبه تقسیم (IP) نشان دهنده میزان مقاومت و حفاظت آن در برابر ورود گرد و غبار، رطوبت و آب می باشد. جعبه تقسیم ها در دو نوع IP دار و معمولی ساخته می شوند که با توجه به شرایط محل نصب و درجه حفاظت مورد نیاز انتخاب می شوند.
جانکشن باکس های IP دار معمولا دارای واشر آبندی می باشند و در فضاهای بیرونی و یا محیط هایی با شرایط خاص از قبیل وجود رطوبت، گرد و غبار و ... مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از انواع جعبه تقسیم با IP بالا، جعبه تقسیم های ضد انفجار می باشند که بیشتر در مکان هایی به کار می روند که به دلیل وجود گازهای اشتعال پذیر و یا مواد سمی، احتمال بروز آتش سوزی در آنها زیاد است. جعبه تقسیم ضد انفجار به گونه ای طراحی شده است که کاملا آب بند باشد و از نفوذ این گاز ها به محل انشعاب سیم ها و کابل ها جلوگیری کند.
قیمت جعبه تقسیم برق
قیمت جعبه تقسیم برق بر اساس نوع ویژگی هایی از قبیل سایز جعبه تقسیم، جنس، درجه حفاظت، روکار یا توکار بودن و ... متفاوت می باشد.
به عنوان مثال قیمت جعبه تقسیم فلزی برق از قیمت جعبه تقسیم پلاستیکی بسیار بیشتر است و یا قیمت جعبه تقسیم روکار با اختلاف کم، بیشتر از قیمت جعبه تقسیم توکار می باشد. بطور کلی می توان گفت بهتر است، انتخاب باکس تقسیم مناسب، با توجه به شرایط محل نصب و پارامترهای مورد نیاز انتخاب شود، نه بر اساس قیمت جعبه تقسیم. ممکن است برخی از افراد تصور کنند که با خرید ارزان ترین جعبه تقسیم در هزینه ها صرفه جویی کرده اند اما استفاده از یک باکس نامناسب، هزینه ها و خسارات زیادی را در آینده به وجود می آورد.
گلند کابل
یکی از تجهیزات جانبی که به همراه جعبه تقسیم ها مورد استفاده قرار میگیرد، گلند کابل می باشد. گلند کابل وسیله ای است که در محل سوراخ های تعبیه شده بر روی بدنه باکس تقسیم به منظور ورود و خروج کابل قرار میگیرد تا از پاره شدن کابل در برخورد با نقاط تیز لبه جعبه جلوگیری کند. از دیگر اهداف استفاده از انواع گلند می توان به کاهش لرزش و فشار بر روی کابل و جلوگیری از ورود گرد و غبار، آب، مواد شیمیایی و حشرات به داخل جعبه تقسیم اشاره کرد.
خرید جعبه تقسیم برق
با توجه به مطالب گفته شده، قطعا با پارامترهای مختلف جعبه تقسیم های برق آشنا شده اید و می دانید در هنگام خرید جعبه تقسیم برق باید چه مواردی را در نظر گرفت. بطور خلاصه، این موارد عبارتند از : جنس بدنه و درب ، ابعاد، درجه حفاظت، روکار یا توکار بودن و شکل جعبه.
معرفی برند
برندهای مختلفی در زمینه تولید انواع باکس و جعبه تقسیم فعالیت می کنند که قصد داریم در این بخش به معرفی دو برند معتبر بپردازیم.
-
جعبه تقسیم پارسا
- شرکت واصل الکتریک الوند با نام تجاری پارسا یک شرکت ایرانی پیشرو در زمینه ساخت باکس و جعبه های تقسیم، کارگاهی و تابلوهای برق پلاستیکی با بیش از 25 سال سابقه فعالیت در تولید محصولات مورد نیاز در صنعت برق کشور، می باشد. جعبه تقسیم های پارسا از نظر ابعاد بسیار متنوع هستند و در انواع با درب مات و شفاف و از جنس ABS تولید می شوند این محصولات دارای درجه حفاظت IP66 می باشند. برخی از انواع جعبه تقسیم پارسا قابلیت نصب ریل مینیاتوری و نصب ترمینال ارت و نول را نیز دارند.
-
جعبه تقسیم باکسیران
- جعبه تقسیم باکسیران محصولی با کیفیت و با طراحی ساده از این شرکت ایرانی معتبر است که در برابر حرارت، نور خورشید، سرما و باران بسیار مقاوم هستند.
- جعبه تقسیم باکسیران در انواع باکس پلاستیکی ABS، در ابعاد مختلف و باکس آلومینیومی که به صورت رنگ شده و در ابعاد معمولی و سایز های بزرگتر تولید می شوند و به صورت واتر پروف و دارای درجه حفاظت (IP) می باشند. کلیه مراحل تولید این محصولات در کارخانه باکسیران و با اتکا به تکنولوژی و دانش روز دنیا انجام می شود.