لامپ فلورسنت
تامین نور کافی و مناسب در محل زندگی و کار یکی از مهم ترین پارامترهای تاثیر گذار بر میزان آرامش، عدم خستگی و کارایی افراد می باشد. امروزه تنوع محصولات روشنایی از قبیل انواع لامپ و چراغ بسیار زیاد است که شناخت مشخصات فنی و ویژگی های مربوط به هر کدام از آن ها، نقش مهمی در استفاده درست و اصولی و درنتیجه تجربه یک روشنایی استاندارد و آرامش بخش را به دنبال دارد.
همانطور که می دانید لامپ های زیادی از قبیل لامپ ال ای دی (جدید ترین نسل لامپ) ، لامپ HID، لامپ فلورسنت و کم مصرف، لامپ رشته ای و هالوژن رایج ترین مدل های لامپ موجود در بازار می باشند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. در این مطلب آموزشی قصد داریم به توضیح مفصل درباره این موضوع که لامپ فلورسنت چیست و چگونه کار می کند؟، به چه تجهیزاتی جهت راه اندازی نیاز دارد و انواع لامپ فلورسنت چیست، بپردازیم. فروشگاه اینترنتی البرز الکتریک امکان خرید لامپ فلورسنت برندهای مختلف، با امکان مشاهده و مقایسه ویژگی ها و قیمت لامپ فلورسنت را فراهم آورده است.
لامپ فلورسنت چیست
لامپ فلورسنت یکی از انواع لامپ تخلیه در گاز کم فشار (بخار جیوه کم فشار) است. و همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، عملکرد لامپ فلورسنت به این صورت است که، الکترودها در دو طرف لوله شیشه ای که درون آن جیوه و گاز آرگون وجود دارد، قرار دارند.
ولتاژ اعمال شده به دو سر لامپ فلورسنت باعث داغ شدن گاز آرگون یا نئون درون لامپ و در نتیجه باعث بخار شدن جیوه موجود در لامپ می شود. در واقع بخار جیوه با جریان الکترون ها که از یک الکترود به الکترود دیگر می روند، برانگیخته شده و انرژی اضافه را بهصورت نور ماورا بنفش از خود ساطع می کند. سپس این پرتو فرابنفش توسط ماده فلورسنت که سطح داخلی لامپ فلورسنت را پوشش داده است، به نور مرئی تبدیل میشود. به عبارت دیگر پوشش داخلی لامپ، پرتوهای نامرئی را به نور مرئی تبدیل می نماید.
مزایا و معایب لامپ فلورسنت
لامپ فلورسنت در واقع نخستین نسل از لامپ های کم مصرف می باشد، که مصرف انرژی بسیار کمتری در مقایسه با لامپ رشته ای دارد. لامپ فلورسنت که با نام لامپ مهتابی نیز شناخته می شود، نور مطلوب و خنثی دارد و در مکان های گوناگون از قبیل منازل، اداره ها، کارگاه ها و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
لامپ فلورسنت 50 تا 70 درصد صرفه جویی انرژی در مقابل لامپ های رشته ای دارد و با توجه به سایز لامپ، تابش نور بسیار مطلوبی دارد و روشنایی دلپذیری را در فضا ایجاد می کند. میانگین طول عمر یک لامپ فلورسنت 10 هزار ساعت می باشد.
دو عنصر مهم تشکیل دهنده لامپ فلورسنت، پرتوهای ماوراء بنفش و بخار جیوه می باشند که می توانند با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی خود برای انسان ضررهایی به همراه داشته باشند. بنابراین از جمله معایب لامپ فلورسنت می توان به تولید اشعه مضر فرابنفش اشاره کرد. و همچنین اگر به هر دلیلی لامپ فلورسنت شکسته شود بخار جیوه ناشی از این لامپ، برای انسان مشکل ساز خواهد شد. بنابراین حمل و نقل و استفاده از لامپ فلورسنت باید با احتیاط صورت گیرد.
انواع لامپ فلورسنت
لامپهای فلورسنت در توان ها و اشکال مختلف ساخته و برای مصارف عمومی در مکان های گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. تنوع شکل ظاهری لامپ های فلورسنت از نظر شکل هندسی و ابعاد یکی از نقاط قوت و همچنین از جاذبه های لامپ فلورسنت می باشد.
لامپ ها معمولا با یک کد نام گذاری می شوند. کد رایج برای لامپ فلورسنت FXXTY می باشد که در این کد، حرف F بیانگر لامپ فلورسنت، حرف X قدرت در وات یا طول در اینچ، حرف T نشان از تیوبی بودن لامپ فلورسنت و حرف Y مربوط به قطر لامپ می باشد.
انواع لامپ مهتابی فلورسنت از نظر فرم تیوب در مدل های استوانه ای و حلقه ای شکل تولید می شود. در حال حاضر لامپ فلورسنت طبق قطر تیوب در مدل ها T2تا T17 تولید می شود که رایج ترین آنها T-5 ، T-8 ، T-10 است و در توان های مختلف و در رنگ های آفتابی و مهتابی، سبز، قرمز و آبی در بازار موجود می باشد. لامپ فلورسنت گرد بیشتر در چراغ سقفی های منازل و فروشگاه ها برای روی میز یا محلی که نور متمرکز مورد نیاز است، مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد لامپ فلورسنت
لامپ های فلورسنت به دلیل ویژگی هایی که دارند در مکان های عمومی از قبیل بیمارستان ها و مراکز درمانی، بانک ها، پمپ بنزین ها، فروشگاه ها و مراکز تجاری و آموزشی، صنایع، اتاق کنترل و آزمایشگاه ها، دفاتر اداری و هم چنین در ساختمان های مسکونی و پارکینگ ها، تابلوهای تبلیغاتی و بیلبوردها و ... مورد استفاده قرار میگیرند.
از دیگر موارد کاربرد لامپ فلورسنت، تامین نور برای گیاهان می باشد. همانطور که می دانید برای پرورش گل و گیاه و شکوفایی آنها باید نور کافی به آنها برسد.
یکی از روشهای تامین نور برای گیاهانی که امکان دریافت نور خورشید را ندارند و یا در محیط کم نور نگه داری می شوند استفاده از نورهای مصنوعی و مکمل است. نور لامپ فلورسنت، بیشتر به منظور پرورش گیاهان گلدار مورد استفاده قرار می گیرد. لامپ های فلورسنت آنقدر گرم نمیشوند که در صورت نزدیک بودن به گیاه به آن آسیب بزنند و انرژی بسیار کمتری نیز به ازای نور تولیدیشان مصرف میکنند. مناسب بودن قیمت لامپ فلورسنت برای گیاهان نیز از دیگر ویژگی های این محصول می باشد.
راه اندازی لامپ فلورسنت
همانطور که می دانید، لامپ های تخلیه الکتریکی از قبیل مهتابی (لامپ فلورسنت)، برای ایجاد روشنایی نیاز به بر انگیخته شدن اتمهایشان دارند ، در واقع گاز نجیب داخل لولهٔ مهتابی (اغلب آرگون)، باید داغ و یونیزه شود تا امکان ایجاد قوس الکتریکی در لولهٔ مهتابی میسر شود. به همین دلیل از مدارات الکتریکی یا مغناطیسی به نام چک یا بالاست برای راه اندازی لامپ فلورسنت استفاده می شود. در واقع این وسیله ولتاژ بالای اولیه جهت یونیزاسیون گاز داخل لامپ و همچنین محدود کردن جریان لامپ هنگام روشن شدن آن را فراهم می کند.
با توجه به توضیحات بالا، لامپ فلورسنت را میتوان با استفاده از دو نوع بالاست مغناطیسی و الکترونیکی راه اندازی کرد. بالاستهای مغناطیسی نسل قدیمی تری می باشند و به دلیل معایبی که دارند کم کم از بازار کنار گذاشته شده اند. انواع لامپ مهتابی به منظور سهولت نصب و حفاظت بیشتر، معمولا درون قاب مهتابی فلورسنت (چراغ فلورسنت) قرار میگیرند.
-
سیم کشی مهتابی با بالاست مغناطیسی
- در شکل زیر نحوه سیم کشی لامپ فلورسنت (لامپ مهتابی) به همراه بالاست مغناطیسی نشان داده شده است. بالاست مغناطیسی دارای دو ترمینال می باشد که ابتدا سیم فاز وارد یکی از این ترمینالها شده و بعد از ترمینال دیگر خارج میشود و به یکی از چهار پایه سوزنی مهتابی متصل میشود. سپس سیم نول را به پایه مقابل آن وصل می کنیم و در نهایت دو پایه استارت را به دو پایه باقی مانده متصل می کنیم.
-
-
سیم کشی مهتابی با بالاست الکترونیکی
- در شکل زیر نحوه سیم کشی لامپ فلورسنت (لامپ مهتابی) به همراه بالاست الکترونیکی نشان داده شده است. بالاست الکترونیکی دارای شش ترمینال می باشدکه سیم فاز و نول وارد دو تا از ترمینال های آن شده و چهار ترمینال دیگر مطابق شکل زیر به مهتابی وصل می شود.
- در هنگام انتخاب بالاست دقت کنید زیرا استفاده از یک بالاست غیر استاندارد و یا سطح پایین می تواند باعث ایجاد آتش سوزی و بروز خسارات شود.
طول عمر لامپ فلورسنت
بر اساس تعریف سازندگان طول عمر یک لامپ فلورسنت (لامپ مهتابی) مدت زمانی است که شار نوری به 80% مقدار اولیه افت می کند. بدین معنا که بر خلاف لامپ های رشته ای، طول عمر لامپ فلورسنت به معنای سوختن کامل لامپ نیست. لامپ فلورسنت اصولا طول عمر طولانی دارد. لامپ مهتابی یا همان لامپ فلورسنتی تا ۱۰,۰۰۰ هزار ساعت اغلب در برندهای خوب و مطرح، دوام و طول عمر دارد که طول عمر نسبتا بالایی در برابر لامپ رشته ای و حتی کم مصرف است. اما با این حال پایان عمر برای یک لامپ فلورسنت بر اساس چگونگی کار آنھا و تجھیزات کنترلی بکار گرفته شده در آنھا متغیر است.
علت محدود بودن طول عمر، مستهلک شدن کاتد بخاطر انتشار الکترون ها و همچنین جذب شدن مولکول های جیوه به وسیله سایر اجزای درونی می باشد.
رنگ نور لامپ فلورسنت
انواع لامپ فلورسنت از نظر رنگ نور به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
-
لامپ فلورسنت با نور سفید گرم
- لامپ فلورسنت با نور سفید گرم دارای دمای رنگ نور کمتر از 3000 کلوین بوده و تحت تاثیر این نور انسان حالت آرامش و راحتی دارد از اینرو بهتر است در دفاتر منازل، رستوران ها، کنفرانس ها و ... استفاده گردد.
-
لامپ فلورسنت با نور سفید خنثی و سرد
- لامپ فلورسنت با نور سفید خنثی و سرد دارای دمای رنگ نور بین 3500 تا 5000 کلوین بوده و تحت این نور انسان حالت سرحالی و نشاط دارد از اینرو بهتر است در دفاتر اداری، مدارس، کارگاه و ... استفاده گردد.
-
لامپ فلورسنت با نور سفید روز
- لامپ فلورسنت با نور سفید روز دارای دمای رنگ نور بزرگتر از 5000 کلوین بوده و برای محیط های بسته جهت انجام کارهای فنی مناسب است.